Árukkal történő kereskedés

A kakaó az élelmiszeripar alapvető nyersanyaga. 2024 decemberében történelmi csúcsponton volt az ára, ami óriási érdeklődést keltett a befektetők körében, és aggodalmat okozott a fogyasztók számára. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a kakaópiac dinamikáját, a tényezőket, amelyek a rekordárak mögött állnak, és hogy hogyan fektethetsz kakaóba.

Mielőtt belevágnánk a részletekbe, nézzünk egy rövid áttekintést a kakaópiacról, hogy megértsük, hogyan működik.
A kakaót több mint 3000 éve fogyasztja az ember. Története az amerikai trópusi esőerdőkben kezdődött, ahol a maja és azték civilizációk az istenek ajándékának tekintették. A maják annyira értékelték, hogy kulináris és ceremoniális célokra is használták, a belőle készített keserű italt "xocolātl"-nak nevezték. Az aztékok a kakaót fizetőeszközzé és társadalmi státuszszimbólummá emelték, fogyasztását a nemesek és a harcosok számára tartották fenn.

A spanyolok Újvilágba érkezése magával hozta a kakaó bevezetését Európába, ahol az a ma ismert csokoládévá alakult, köszönhetően a cukor, vanília, tejpor és/vagy más összetevők hozzáadásának. Népszerűsége gyorsan elterjedt a kontinensen, és az arisztokrácia exkluzív luxuscikkévé vált.
Idővel a kakaótermelés globalizálódott, termékeny talajra találva Afrikában és Ázsiában, és sajnos időnként munkaerő-kizsákmányolással kapcsolatos problémákat generálva. Jelenleg a kakaó nemcsak milliók gazdálkodóinak gazdaságát tartja fenn, hanem továbbra is központi összetevője az élelmiszeriparnak. Termelése során egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntartható és etikus gyakorlatokra. Története tükrözi folyamatos jelentőségét a kultúrák és generációk során, megőrizve helyét, mint értékes összetevő.
Három kakaófajta létezik:

A csokoládén túl a kakaót más termékek, például likőrök, valamint kozmetikumok, gyógyszerek és egészségügyi kiegészítők készítésére is használják, antioxidánsai és egyéb táplálkozási előnyei miatt.
Nem hiányozhat ebből a cikkből egy rész a különböző módokról, ahogyan kakaóba fektethetünk; az alábbiakban megnézzük ezeket.
Először is gondoljunk az olyan részvényekre, amelyeknek az ára emelkedhet, ha a részvényhez köthető termék egyik alapanyaga, ebben az esetben a kakaó, áremelkedést mutat (bár vigyázat, ez nem mindig történik meg).
Nézzük meg az alábbiakban a kapcsolódó tevékenységek listáját, amelyek valamilyen módon összefüggésben vannak a kakaóval, és amelyek történelmileg jó teljesítményt mutattak:
| Vállalatok | Ticker | ISIN | |||
| The Hershey Company | HSY | US4278661081 | |||
| Mondelez International | MDLZ | US6092071058 | |||
| Nestlé S.A. | NESN.SW | CH0038863350 | |||
| Barry Callebaut AG | BARN | CH0009002962 | |||
| Lindt & Sprüngli AG | LIND.DE | IE00BZ12WP82 |
| Vállalatok | Ticker | ISIN |
| The Hershey Company | HSY | US4278661081 |
| Mondelez International | MDLZ | US6092071058 |
| Nestlé S.A. | NESN.SW | CH0038863350 |
| Barry Callebaut AG | BARN | CH0009002962 |
| Lindt & Sprüngli AG | LIND.DE | IE00BZ12WP82 |
A részvények, bár kezdetben általában erőteljesen emelkednek, amikor egy nyersanyag árában fellendülés van (majd visszaesnek) pusztán spekulatív okokból, valójában a fellendülés után csak egy kis idő elteltével kezdenek el fenntartható emelkedést tapasztalni az árfolyamukban, mivel ekkor kezdik el áthárítani a nyersanyagköltség növekedését a termékeik végső árára.
Mint minden főbb nyersanyag esetében, a kakaóhoz is léteznek népszerű ETF opciók, mint például a WisdomTree Cocoa (COCO) vagy az iPath Bloomberg Cocoa Subindex Total Return ETN (NIB).
Ezen a ponton azonban érdemes kiemelni, hogy néhány Amerikán kívüli régióban (beleértve Európát is) néha nem lehet közvetlenül hozzáférni ezekhez az ETF-ekhez, és szükséges az ETF-ek CFD-ire támaszkodni (vagyis egy pénzügyi származékos termékkel kereskedni).
A határidős ügyletek jogilag kötelező érvényű megállapodást jelentenek két fél között, hogy végrehajtsák egy eszköz vételét-eladását egy jövőbeli időpontban, mint végső határidő.
A határidős ügyletek kereskedési színterei fontos tőzsdék, mint például a New York Mercantile Exchange (NYMEX) vagy az Intercontinental Exchange (ICE).
Ezekkel az eszközökkel egy központosított és szabályozott piacon kereskednek, ami garantálja az árképzés magas átláthatóságát; továbbá jutalékaik általában jelentősen alacsonyabbak más pénzügyi eszközökhöz (pl. a CFD-khez) képest.
A legjelentősebb határidős szerződések közé tartozik a CJ a NYMEX-en és a CC az ICE-n. Mindkettő jó lehetőség azok számára, akik érdeklődnek a kakaó árával való spekulálás iránt és/vagy védekezni szeretnének az esetleges árcsökkenések ellen.
👉 Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy hogyan működnek a határidős ügyletek akkor kattints ide!
Az opciók olyan szerződések, amelyek jogot, de nem kötelezettséget biztosítanak egy mögöttes eszköz (mint például a kakaó) megvásárlására (vételi opció) vagy eladására (eladási opció) egy előre meghatározott áron egy meghatározott időpont előtt (lejárat). Az opciók lehetővé teszik a befektetők számára, hogy spekuláljanak a kakaó jövőbeli árával kapcsolatban, vagy megvédjék magukat annak ingadozásaitól anélkül, hogy fizikailag megszereznék az eszközt.
Az opciók ideálisak lehetnek spekulatív befektetők számára, akik általános ármozgásokból keresnek hasznot, és a kakaótermelők és -kereskedők számára is, akik biztosítani szeretnék termékük jövőbeli árát, és védekezni szeretnének a piaci volatilitás ellen.
Mindenesetre hozzá kell tenni, hogy amikor egy nyersanyag határidős árai fellendülnek, azok fenntarthatatlanok, és idővel hajlamosak visszatérni a szokásos átlagáruk környékére.
Általános jelenség, hogy ha látunk egy nyersanyagot, amelynek ára elszállt, általában nem jó ötlet befektetni abba, mert legtöbbször már elkéstünk. Egy másik lehetőség a rövid pozíció nyitásának mérlegelése lenne, de ez rendkívül kockázatos, mert valójában nagyon nehéz megmondani, mikor fordul meg az ár, és ezekben a napokban a volatilitás általában nagyon magas.
👉 Ha érdekel az opciós kereskedés világa akkor kattints ide!
A kakaótermelést a nyugat-afrikai országok uralják, kisebb mértékben pedig Latin-Amerika. Elefántcsontpart vezeti a listát, és Ghánával, Indonéziával, Ecuadorral és Nigériával együtt alkotják a világ termelési magját.
Latin-Amerikában Ecuador és Peru híresek kivételes minőségű kakaójukról, ami szintén kulcsszereplőkké teszi őket a piacon.
Ahogy látható, Elefántcsontpart és Ghána teszik ki a világ kakaóbab termelésének kétharmadát. Tehát most, hogy már láttuk, honnan származik a kínálat, miért ez a hirtelen áremelkedés? Mi történik ilyenkor? Nézzük meg.
Az árak emelkedése kétségtelenül a kínálat hiányából fakad; nem pedig a kereslet különleges vagy különös emelkedéséből. Ezt különböző tényezők együttesen okozták. Nézzük meg őket egyenként:
A kakaó kínálatának hiánya kedvezőtlen időjárási körülmények miatt súlyosbodott Nyugat-Afrikában, különösen Elefántcsontparton és Ghánában, amelyek együtt a világ termelésének jelentős részét képviselik.

Az a természetes eredetű éghajlati jelenség, amelyet El Niño néven ismerünk, intenzív esőzéseken alapul, amelyet későbbi szezonális szárazságok követnek, és a következő 3 hatást okozzák:
Mindezekkel együtt a szárazságok és a növénybetegségek késéseket okoznak a betakarításban, jelentősen csökkentve a kakaókínálatot (és mint tudjuk: ami ritka, az értékessé válik).
A korábban említett El Niño jelenséghez kapcsolódó aszály azzal fenyeget, hogy nemcsak a termést, hanem a kakaófákat is érinti Nyugat-Afrikában, amely a világ fő kakaóforrása.
Mindeközben egy másik probléma is felmerül: akár évekig is tarthat, mire az új ültetvények elkezdenek termelni, ami korlátozza a gyors válaszadási képességet a növekvő keresletre.
A szubszaharai afrikai országokban nem fektettek be abba, hogy állandó fasort tartsanak fenn, ötvözve a régi ültetvényeket az újabbakkal. Éppen ellenkezőleg. A legtöbb ültetvény átlagéletkora meghaladja a 25 évet.
Ez azt jelenti, hogy a világ ültetvényei egyre elöregednek, és ennek következtében kevesebbet termelnek. A kakaófákat bizonyos időközönként meg kell újítani, de az új növényeknek három-öt évre van szükségük, hogy meghozzák első termésüket.
Az Európai Unió új erdőirtási szabályozásai, amelyek többek között nagyobb nyomonkövethetőséget követelnek meg a kakaótermékeknél, tovább növelhetik sok élelmiszer (például a kakaó) kitermelési költségeit. Ezek a változások hosszú távon pozitív hatást kívánnak elérni a környezetre (becslések szerint évente körülbelül 250.000 hektárt mentenek meg, amelyeket egyébként kiirtottak volna), de várható, hogy a fogyasztók rövid távon magasabb árakkal szembesülnek az ezen szabályozások által okozott termelési korlátozások miatt.
Korábban láttuk, kik a világ legnagyobb kakaótermelői; most nézzük meg, kik a legnagyobb fogyasztók.
Az egy főre eső csokoládéfogyasztás Svájcban a legmagasabb. A dobogóra még az Amerikai Egyesült Államok, illetve Németország fért fel.
Ha megnézzük, sok olyan vállalat, amelyet ebben a cikkben láttunk, német, amerikai, de leginkább svájci. Pontosan azokból az országokból származnak, amelyek a legtöbb csokoládét fogyasztják, amely a kakaó egyik fő származéka.
A jelenlegi helyzet jelentős lehetőséget jelenthet a latin-amerikai termelő országok számára, hogy bővítsék részesedésüket a globális kakaópiacon, kielégítve a meglévő keresletet, mivel fő versenytársuk (az afrikai) a közelmúlt eseményei miatt hátrányba került.
A kakaó jelenlegi helyzetét illetően nem ritka, hogy a befektetők túlreagálják az ilyen típusú híreket (függetlenül attól, hogy ez a helyzet vagy sem), és rendkívül katasztrofális jövőt feltételeznek, amely végül nem következik be.
A legutóbbi hasonló példa 2022-ben volt, amikor az Ukrajna és Oroszország közötti geopolitikai problémák súlyosan befolyásolták a búza árát. Naponta hallottunk a lehetséges jövőbeli éhínségekről és hasonló problémákról; azonban néhány hét múlva a búza ára csökkenni kezdett, és néhány hónap múlva szinte teljesen visszatért a normális szintre.

Végül soha nem szabad elfelejtenünk, hogy alapvető fontosságú, hogy megalapozott és saját kritériumokon alapuló információkkal rendelkezzünk, mielőtt bármilyen befektetési döntést hoznánk. Óvatosnak kell lennünk, és nem szabad impulzívan befektetni a magas volatilitású és függőleges áremelkedések idején. Ne feledjük, hogy a befektetők számára az az ideális, ha azelőtt fektetnek be, mielőtt nagy áremelkedések következnek be az általuk megszerzett eszközben, és nem utána (bár a piac mindig meglephet minket, és az áremelkedések hosszú időn keresztül is folytatódhatnak).
Ha érdekel a mezőgazdaság, mint befektetési lehetőség, az alábbi alternatívákat is érdemes lehet megfontolnod:
A folyamatos és növekvő kereslet miatt, különösen a prémium és fenntartható termékek területén.
A kakaót árutőzsdéken jegyzik (például a New York-i és a londoni tőzsdén) "dollár per metrikus tonna" mértékegységben.
A kakaó termelési folyamata a kakaófák ültetésével kezdődik, amit a hüvelyek kézi betakarítása, a szemek erjesztése és szárítása, végül pedig vaj, paszta vagy kakaópor formába történő átalakítása követ.
Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:
A befektetés veszteség kockázatával jár.
A CFD kereskedéssel kapcsolatban az ügyfelek 71%-a pénzt veszít ezzel a szolgáltatóval.
A befektetett tőkéd kockázatnak van kitéve.